Szlak Oscypkowy
Opis:
Cechy oscypka:
Kształt i wygląd: kształt osełki – wrzecionowaty, środkowa część walcowata, o średnicy od 6 do 10 cm, zdobiona wypukłymi i wklęsłymi wzorami, 2 części stożkowe gładkie, mogą być na końcach zdobione (cechowane)
Skórka: gładka, elastyczna. Dopuszcza się lekką chropowatość – nieznaczne nierówności i pęknięcia nie sięgające miąższu, nieznaczną dwubarwność skórki lub jej niepełne dobarwienie,
Oczkowanie: oczka drobne, nieliczne, międzyziarnowe,
Smak i zapach: smak i zapach wędzenia, pikantny, dopuszcza się lekko słony,
Konsystencja: miąższ elastyczny, dopuszcza się lekko miękki, lekko twardy, lekko słony,
Barwa: lekko kremowa, przy skórce nieco ciemniejsza – dopuszcza się białą oraz znaczne ściemnienie przy skórce.